Dry Needling

Mijn nieuwe specialisme is Dry Needling. Dat klinkt wellicht enger dan het in werkelijkheid is, ik zal het zo goed mogelijk beschrijven.

Dry Needling is in Nederland nog niet zo heel bekend, maar is zeker effectief bij diverse klachten. Bij Dry Needling wordt heel voorzichtig een hele dunne naald in de huid en pijnlijke spier gestoken. Door de naald direct in de pijnlijke spier, een triggerpoint, te steken wordt er een reactie van de spier opgewekt (Local Twitch Response). Door de samentrekking van de spier ontspant deze en zo herstelt de stofwisseling van de spier. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied, wat door het triggerpoint veroorzaakt werd, vrijwel gelijk.

Dry Needling is dus een niet geheel pijnvrije, maar wel zeer effectieve behandeltechniek. Gelukkig voelt men na afloop van de behandeling, die vaak niet langer dan 10 minuten duurt, snel verschil. Ik beschouw Dry Needling over het algemeen niet als een op zichzelf staande behandelmethode. Het kan wel een hele belangrijke bijdrage leveren in het herstel van de patiënt.

Dry Needling valt gewoon onder de reguliere vergoeding van fysiotherapie.

Kijk voor meer informatie over Dry Needling hier.