Bijkomende klachten (FNS+)

Functionele Neurologische Symptoomstoornis (FNS) kan een verscheidenheid aan fysieke symptomen veroorzaken zonder duidelijke lichamelijke oorzaak. Naast de primaire symptomen van FNS, kunnen patiënten ook last hebben van verschillende bijkomende klachten die hun dagelijks functioneren beïnvloeden. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende bijkomende klachten bij FNS:

  1. Angst en depressie: FNS kan vaak samengaan met angst en depressie als gevolg van de chronische en verontrustende aard van de symptomen. Dit kan leiden tot gevoelens van hulpeloosheid, isolatie en frustratie.
  2. Vermoeidheid: Veel patiënten met FNS melden ook chronische vermoeidheid, die kan worden verergerd door de stress en spanning die gepaard gaan met de aandoening.
  3. Concentratieproblemen: De fysieke symptomen van FNS kunnen vaak het vermogen van een patiënt om zich te concentreren en te focussen op dagelijkse taken beïnvloeden.
  4. Slaapproblemen: FNS kan ook leiden tot slaapproblemen, zoals slapeloosheid, nachtmerries of onrustige slaap.
  5. Sociale problemen: De fysieke symptomen van FNS kunnen ook leiden tot problemen op het gebied van werk, school en sociale interacties. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie en eenzaamheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze bijkomende klachten van FNS behandeld kunnen worden, net als de primaire symptomen. Een multidisciplinaire aanpak met gespecialiseerde zorgverleners binnen Move2Quality kan helpen bij het beheersen van de symptomen van FNS met de bijbehorende bijkomende klachten. Het helpt als patiënten zich richten op het vinden van ondersteunende en begripvolle familieleden en/of vrienden. Zij kunnen ondersteunen bij het beheren van de emotionele impact van de aandoening.

De FNS klachten wekken vaak veel angst op en kunnen mensen somber maken waardoor zij zich steeds meer gaan isoleren en terugtrekken. Bijkomende klachten zijn dan ook vaak eerder regel

dan uitzondering (denk aan slaapproblemen, prikkelbaarheid, vermoeidheid, duizeligheid). Cliënten zijn steeds meer gericht op hun lichaam (die hen in de steek laat) en proberen met wanhopige pogingen actiever te worden maar worden op de langere termijn vaak steeds passiever. De neurologen en fysiotherapeuten zijn dit FNS + gaan noemen. Er is dus niet alleen sprake van FNS symptomen, maar ook andere klachten zoals bijvoorbeeld immuniteitsproblemen, autisme (ASS), NAH etc.

De omgeving weet vaak niet meer wat te doen. De gezondheidszorg is vaak niet ingericht op dit soort problemen. Cliënten krijgen vaak psychologische hulp of lichamelijke hulp. De klachten die ze ervaren worden nét niet goed vertaald of begrepen waarna cliënten het weer elders proberen. 

Direct een afspraak maken?

Klik op de knop hieronder en kom direct in contact met één van onze experts. 

Persoonlijke zorg met passie

Authentiek, persoonlijk, vriendelijk en attent. Fysiotherapie praktijk Move2Quality helpt u met het verhogen van de kwaliteit van bewegen. We kijken verder dan alleen uw pijn of letsel en denken vanuit onze deskundigheid mee voor een totaal herstel.

Nieuws uit de branche

Zoeken

Chat openen
1
Scan de code
Goedemiddag👋,
Heeft u een vraag? Stel deze via whatsapp.