Brainspotting

brainspotting

Als iemand ergens over praat, dan kijkt hij of zij tegelijkertijd naar een bepaald punt. Door die blik (oogpositie) op dat punt vast te houden, worden bepaalde belangrijke gebieden in de hersenen geprikkeld. Hierdoor wordt informatie in de vorm van onverwerkte ‘informatie-pakketjes’, die in die gebieden liggen, opgeslagen en aangesproken. Waarna deze zich oplossen!

Kort gezegd: Waar we kijken, bepaalt hoe we ons voelen.

Wat is Brainspotting?

Soms merken we dat we bewust of onbewust last hebben van zaken die ons blokkeren. Dit kan zowel psychisch als lichamelijk. We functioneren dan niet optimaal of helemaal niet. Brainspotting is een nieuwe behandelmethode. Deze behandelmethode spoort blokkades op en laat ze verdwijnen.
Het is een laagdrempelige behandelmethode voor psychische en lichamelijke klachten. Eddy van Essen gebruikt brainspotting met name voor lichamelijke klachten. U kunt denken aan stressgerelateerde klachten. Bijvoorbeeld bij trauma’s, whiplash, RSI, chronische pijn of andere blokkades die uw functioneren en/of presteren (ernstig) belemmeren. Brainspotting is uitstekend te combineren of te integreren, in bestaande fysiotherapeutische behandelvormen.

Brainspotting is een behandelmethode met een diepgaand lichamelijk en psychisch effect, zonder in het lichaam in te grijpen. Brainspotting werkt in het diepste gedeelte van onze hersenen en daarmee ons lichaam. Het is een behandelmethode die directe toegang tot het onwillekeurig zenuwstelsel heeft.

Brainspotting is een behandelmethode die zich richt op het verwerken van blokkades die ons dagelijks functioneren op een negatieve wijze beïnvloeden. Het is een laagdrempelige methode voor psychische en lichamelijke klachten. Eddy van Essen neemt de lichamelijke klachten als vertrekpunt. U kunt dan denken aan:

  • Stress gerelateerde klachten.
  • Hoofdpijn klachten zoals migraine.
  • Hernia’s, rug- en/of nekklachten.
  • Whiplash, KANS (voorheen RSI).
  • Pees- en overbelastingsklachten.
  • Sport blessures.
  • Chronische pijnklachten etc.

Brainspotting laat zich uitstekend combineren en integreren met bestaande therapievormen, maar kan ook op zichzelf gebruikt worden.

Brainspotting vormt een waardevolle ondersteunende behandeling voor zorgverleners. De methode Brainspotting werd in 2003 bij toeval ontdekt door David Grand Phd.

Inmiddels zijn er over de hele wereld 8000 Brainspottherapeuten actief. Niet alleen in Europa maar ook in Zuid-Amerika, Australie, China en Japan werken steeds meer therapeuten met Brainspotting en neemt het enthousiasme over deze methode toe.

Voor een kennismaking met Brainspotting kunt u de video hieronder bekijken.