FNS

Functionele Neurologische Stoornis (FNS)

Wat is FNS?
FNS is een probleem van het zenuwstelsel. Er is sprake van een functionele stoornis, dat wil zeggen het onvermogen van de hersenen om signalen op de juiste manier te verzenden en te ontvangen. Je zou kunnen zeggen dat er iets mis is met de software niet met de hardware in een computer.

Hoe ontstaat het?
Functionele klachten kunnen ontstaan na een ongeval, een hevige emotie, een ziekte, ernstige griep, na narcose of een operatie zonder diepe narcose, in aansluiting op paniekaanvallen, maar soms is er geen duidelijke uitlokkende gebeurtenis aantoonbaar. Met name door onderzoek met MRI waarbij het functioneren van de hersenen in beeld wordt gebracht, wordt steeds duidelijker waar er in de hersenen iets misgaat.

Wat zijn de verschijnselen?
Patiënten met FNS kunnen last hebben van veel verschillende klachten, zoals verlammingen, verminderd gevoel in hun huid, schokkende bewegingen, op epilepsie lijkende aanvallen, gehoorverlies of minder goed kunnen zien en de meeste patiënten hebben in meer of mindere mate pijn. Op scans is niets te zien. Er is dan ook niets blijvend kapot in het zenuwstelsel.

Hoe vaak komt het voor?
Vijftien procent van alle mensen die jaarlijks een neuroloog bezoeken, heeft kenmerken van FNS. In Nederland gaat het om 85.000 patiënten, waarvan 3000 er ernstig aan toe zijn. Wanneer de klachten onbehandeld blijven, door een misdiagnose bijvoorbeeld, is er meestal verergering. Met de juiste behandeling kan daarentegen 70% van de patiënten verbeteren.

Vaak niet herkend
Hoewel FNS na migraine de tweede meest voorkomende reden is voor een neurologisch onderzoek, zijn er nog steeds veel huisartsen en neurologen die FNS onvoldoende herkennen. Hierdoor wordt er vaak niet de juiste oorzaak achterhaald en dus onjuist behandeld!

Hoe te behandelen?
De belangrijkste ommekeer is dat FNS meer als een neurologische en niet meer als een psychiatrische aandoening wordt gezien. Voor de behandeling blijkt dit heel belangrijk, omdat er meer inzicht gekomen is in de aard en oorzaken van de (bewegings-) problemen. Men denkt dat die worden veroorzaakt door een aansturingsprobleem van het zenuwstelsel. Daar is een duidelijk andere aanpak voor nodig en dus ook anders opgeleide therapeuten.

Bij Move2Quality werken deskundige therapeuten die FNS kunnen inschatten en op een juiste manier volgens de laatste standaarden behandelen.  Wij zijn aangesloten bij de Stichting FNS.

Eddy van Essen is een gepassioneerd fysiotherapeut met aandacht voor het totaalplaatje. Inmiddels weten steeds meer neurologen en patiënten met FNS de weg naar zijn praktijk te vinden en kan hij vanuit zijn deskundigheid een groot verschil maken.

Presentatie FNS
Bekijk de presentatie “FNS” hieronder door op de afbeelding te klikken. U kunt de folder ook hier downloaden.