Wat is FNS

FNS is een probleem van het zenuwstelsel. Er is sprake van een functionele stoornis, dat wil zeggen het onvermogen van de hersenen om signalen op de juiste manier te verzenden en te ontvangen. Je zou kunnen zeggen dat er iets mis is met de software, niet met de hardware, in een computer.

Hoe ontstaat het?

Functionele klachten kunnen ontstaan na een ongeval, een hevige emotie, een ziekte, ernstige griep, na een narcose of een operatie zonder diepe narcose, of in aansluiting op paniekaanvallen. Soms is er geen duidelijke uitlokkende gebeurtenis aantoonbaar. Met name door onderzoek met MRI waarbij het functioneren van de hersenen in beeld wordt gebracht, wordt duidelijk waar er in de hersenen iets misgaat.

Wat zijn de verschijnselen?

Patiënten met FNS kunnen last hebben van veel verschillende klachten, zoals verlammingen, verminderd gevoel in hun huid, schokkende bewegingen, op epilepsie lijkende aanvallen, gehoorverlies of minder goed kunnen zien. De meeste patiënten hebben in meer of mindere mate pijn. Op scans is niets te zien. Er is niets blijvend kapot in het zenuwstelsel.

Hoe vaak komt het voor? 

Vijftien procent van alle mensen die jaarlijks een neuroloog bezoeken, heeft kenmerken van FNS. In Nederland gaat het om 85.000 patiënten, waarvan 3.000 er ernstig aan toe zijn. Wanneer de klachten onbehandeld blijven, door een misdiagnose, is er meestal verergering. Met de juiste behandeling kan daarentegen 70% van de patiënten beter functioneren.

Vaak niet herkend

Hoewel FNS, na migraine, de op een na meest voorkomende reden is voor een neurologisch onderzoek, zijn er nog steeds veel huisartsen en neurologen die FNS onvoldoende herkennen. Hierdoor wordt vaak niet de juiste stoornis achterhaald en met gevolg onjuist behandeld!

Direct een afspraak maken?

Klik op de knop hieronder en kom direct in contact met één van onze experts. 

Persoonlijke zorg met passie

Authentiek, persoonlijk, vriendelijk en attent. Fysiotherapie praktijk Move2Quality helpt u met het verhogen van de kwaliteit van bewegen. We kijken verder dan alleen uw pijn of letsel en denken vanuit onze deskundigheid mee voor een totaal herstel.

Nieuws uit de branche

Zoeken

Chat openen
1
Scan de code
Goedemiddag👋,
Heeft u een vraag? Stel deze via whatsapp.