De cliënt houdt de ingenomen oogpositie vast. Hij/zij richt zich geconcentreerd op wat hij/zij voelt aan lichamelijke sensaties of lichamelijk waargenomen gevoel. Dit alles natuurlijk met een voor de cliënt belangrijk behandeldoel of onderwerp bijvoorbeeld een trauma. Brainspotting zet diep in de hersenen een integrerend en helend proces in werking.
Deze manier van verwerken voltrekt zich reflexmatig binnen het zenuwstelsel. Brainspotting ontmantelt het trauma, het symptoom of de lichamelijke pijn die steeds terug lijkt te keren. Tijdens de behandeling worden cliënten verlost van negatieve ervaringen die zich steeds opnieuw aandienen. Brainspotting stimuleert en activeert het zelfhelend vermogen van het lichaam door op een diep niveau in de hersenen het trauma te genezen.
Hersenscans laten zien dat de hersenstam en het limbisch systeem (midden brein) worden geactiveerd als de pointer wordt gericht op dat gebeid. Brainspotting kan ook worden toegepast om onze natuurlijke lichamelijke hulpbronnen op te sporen, te verstevigen en veerkrachtiger te maken.
Het meest bijzondere vind ik dat de ‘cognitieve herstructurering’ bijna als vanzelf plaats vindt. Dat is lastige taal voordat mensen ineens gezonde, helpende gedachten krijgen. En daar is normaal nogal wat werk voor nodig. Allerlei therapievormen zoals RET, NLP, gesprekstherapie enzovoorts, om uiteindelijk een vorm van gezond denken bij de cliënt te bewerkstelligen. Dit beschrijf Hans ’t Hart een collega in zijn artikel: Van Brainspotting naar Brainspotting Plus en dat kan ik volledig onderschrijven, ik zie het dagelijks in de spreekkamer.